Gerard Joling

Maak me gek!

Begin van zijn carrière

Gerard Joling werd geboren in Alkmaar en groeide op in Schagen. Hij probeerde van jongs af aan aan de bak te komen in de muziek, maar slaagde er in eerste instantie niet in. In 1985 deed hij mee met de Soundmixshow van Henny Huisman. In de finale werd hij derde met het nummer "Crying" van Don McLean, maar dankzij dit optreden brak hij wel door, want in datzelfde jaar scoorde hij enkele grote hits, waaronder Love is in your eyes en Ticket to the tropics. Het laatste nummer werd in Nederland een nummer 1-hit.

De volgende jaren scoorde Joling diverse hits. In 1988 vertegenwoordigde hij Nederland bij het Eurovisiesongfestival met het nummer Shangri La. Tijdens de uitvoering daarvan besloot hij de laatste noot van het nummer een octaaf lager te zingen, omdat hij de hoge uithaal niet aandurfde, als gevolg van een schnabbel waarvoor hij tussentijds naar Nederland was teruggegaan en waarvan hij ziekelijk was teruggekomen. Joling eindigde op de negende plaats.

In 1989 scoorde hij zijn op één na grootste hit No more boleros. Hiermee bereikte hij de nummer 1-positie in verschillende landen, waaronder Nederland en enkele Aziatische landen. Het album kwam uit in 22 landen.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase

Verdere muzikale carrière

In 2005 beëindigde Joling zijn solocarrière en begon hij samen met collega's René Froger en Gordon de gelegenheidsformatie De Toppers, waarmee hij jaarlijks op zou treden.

Op 19 januari 2007 bracht Joling de single Maak me gek uit, als voorloper van zijn gelijknamige album. De single werd een groot succes en bereikte eind maart de nummer 1-positie in de Single Top 100. Hiermee is het zijn grootste hit sinds zijn nummer 1-single No More Boleros uit 1989. In de Nederlandse Top 40 wordt dit resultaat echter niet behaald. Het gelijknamige album Maak me gek bereikt ook de top in de Album Top 100.

Na het succes van de single Maak me gek scoorde Joling in mei opnieuw een grote hit, dit keer samen met André Hazes. Blijf bij mij komt op 12 mei nieuw binnen in op nummer 43 van de Single Top 100, om vervolgens de week erna door te stijgen naar de #1-positie, welke positie het aanvankelijk 9 weken vasthoudt. De single komt daarna 3 maal terug op #1, hetgeen een record is in de Single Top 100. In totaal staat het nummer 12 weken op deze positie. Alleen Que si que no van Jody Bernal (15x) en Dromen zijn bedrog van Marco Borsato (13x) hebben langer op deze positie gestaan. Daarnaast stijgt het nummer ook in de Top 40 in de tweede week naar nummer 1 om daar elf weken te blijven staan. Joling evenaart hiermee op één week na het record van Dromen zijn bedrog. Van dit nummer zijn 60.000 exemplaren verkocht, hetgeen de platinastatus oplevert. Daarnaast is het de bestverkochte single van 2007. Na Blijf Bij Mij kwam Maar Vanavond nog tot nummer 11.

Op 27 en 28 december 2007 gaf Joling twee concerten met de titel Stout en Nieuw in de Rotterdamse Ahoy. Het is voor het eerst in zijn 20-jarige carrière dat hij soloconcerten geeft.

Na het succes van het album Maak me Gek en bijbehorende singles kwam Gerard Joling een jaar later met een nieuw album genaamd Bloedheet. Als voorloper hiervan werd op 14 april 2008 zijn nieuwste single 24 uur verliefd uitgebracht. Dit werd een nummer 12-hit. Hierna verschenen ook de singles Het is nog Niet Voorbij (een cover van Willeke Alberti) en Ik Hou d'r Zo Van. Ze kwamen respectievelijk tot plaats 10 en 7. Ik Hou d'r Zo Van bereikte in de Single Top 100 de eerste plaats.

Joling gaf op 6 en 7 september 2008 een concert op het recreatieterrein Spaarnwoude, getiteld 'For Your Eyes Only' met in het voorprogramma Dolly Dots, Roxeanne Hazes, Wolter Kroes en Xander de Buisonjé.

In november 2008 kwamen er twee singles uit, namelijk het sinterklaasnummer Ik Kan Niet Wachten samen met Jelle van den Broek en Piet Diego (voorheen Coole Piet), hetgeen afkomstig was van de film Sinterklaas en het geheim van het grote boek. De single Laat Me Alleen met Rita Hovink was afkomstig van zijn album Bloedheet. Het nummer steeg op 20 december 2008 naar de eerste plaats van de Single Top 100 en was daarmee zijn 6e nr.1-hit in Nederland.

In 2008 stapte Gerard Joling uit de Toppers wegens een ruzie met Gordon. Zijn plaats werd ingenomen door Jeroen van der Boom. In die formatie, dus zonder Joling, vertegenwoordigden De Toppers in 2009 Nederland tijdens het Eurovisiesongfestival in Moskou. Op 3 december keerde Joling echter terug bij De Toppers.

Op 3 oktober 2009 bereikte het nummer Engel van mijn hart de eerste plaats van de hitlijst. Ook Ik leef mijn droom kwam in de Single Top 100 op nr. 1 en zou daar 3 weken blijven staan.

In 2010 vierde Joling dat hij 25 jaar zanger is en bracht zijn nieuwe hit uit Ik leef mijn droom.

Activiteiten naast zingen

Gerard Joling tijdens Gay Pride 2009

Joling had ook een klein rolletje in de tweede film van de familie Flodder (Flodder in Amerika) als co-piloot van het vliegtuig waarmee de familie Flodder naar Amerika vliegt.

Vanaf jaren '90 verschoof Joling het accent langzaam van zang naar presentatie. Bij RTL 4 presenteerde hij het programma Karaoke op 4. Later presenteerde hij De waarheid bij SBS 6. Tijdens de opnames van dit programma sprak hij onder meer met Pim Fortuyn en na diens moord nam Joling samen met pianist Jan Rietman het nummer At your service op.

In 1997 speelde Joling tijdens Holiday on Ice.

Sinds 2000 was hij regelmatig te zien in het zondagmiddag programma Life and Cooking van Carlo Boszhard en Irene Moors.

In de zomer van 2003 verving hij samen met Rick van Velthuysen Edwin Evers op Radio 538 met het tijdelijke ochtendprogramma Uitslapen is voor mietjes. Dit werd geen succes: Joling kon niet wennen aan de vroege uitzenduren en na twee weken werd het contract opgezegd.

In november 2003 presenteerde Joling tijdelijk Shownieuws bij SBS 6. Sindsdien is hij vaste presentator van het programma. In 2004 kwam hij met zijn eigen realitysoap op de televisie, Only Joling

Vanaf oktober 2005 speelde Joling samen met zijn goede vriend en collega-zanger Gordon in het tv programma Joling & Gordon Over De Vloer, gebaseerd op het programma The Simple Life. Dit programma, waarvan drie seizoenen zijn verschenen, werd een groot succes.

In 2006 en 2007 zorgde Joling samen met Nance drie keer voor de presentatie in het SBS 6 programma Sterren Dansen op het IJs. Ook presenteerden ze samen tweemaal het programma So You Wanna Be a Popstar.

Ook in 2008 is Joling een van de gezichten van SBS6: hij presenteert met Nance samen het programma Popstars, waarin gezocht wordt naar een nieuwe popgroep die Nederland moet gaan veroveren. Ook is hij naast Patty Brard teamcaptain in de quiz Wie ben ik?, gepresenteerd door Tooske en is hij presentator van het programma Holland's Got Talent.

Naast zingen en presenteren doet de zanger in 2008 ook aan acteren: hij is te zien in de film Sinterklaas en het Geheim van het Grote Boek van debuterend regisseur Martijn van Nellestijn.

In 2009 presenteert Gerard wederom Holland's Got Talent en Popstars samen met Nance. Daarnaast is Gerard te zien in het SBS programma Hole in the Wall. Hierin verzorgt hij samen met Beau van Erven Dorens de presentatie van het programma.

In 2010 presenteert Gerard Move Like Michael Jackson, waarin wordt gezocht naar iemand die zich heeft laten inspireren door de bewegingen van Michael Jackson. De broer van Michael, Jermaine Jackson, werkt mee aan het programma en de winnaar mag een optreden verzorgen op het officiele herdenkingsconcert in 2010. Ook dit jaar presenteert Gerard weer samen met Nance Popstars, inmiddels al het derde seizoen. Ook was er sprake van dat hij, samen met Beau van Erven Dorens, De zaterdagavondshow zou gaan presenteren. Zijn rol in het programma werd echter overgenomen door Marc-Marie Huijbregts, omdat Joling zich tijdelijk uit de publiciteit terugtrekt

Brabantse Wal Festival 2023
privacyverklaring
festival reglement

Contact

Prins Bernhardstraat 27
4631LL
Hoogerheide
Noord-Brabant
Nederland

info@brabantsewalfestival.nl

KvK nr: 50289624
Btw nr: NL822655913B01
Rabobank: NL94RABO0152144706 (IBAN)